400 g älgköttfärs, fryst400 g svinköttfärs1,5 dl havregryn1,5 msk potatismjöl1,5 dl vatten1 dl matlagningsgrädde2 st ägg1 st gul lök2 tsk salt2 krm svartpeppar1 krm kryddpeppar, mald1 krm ingefära, malen1 krm kryddnejlika, malen0,5 tsk kanel
Lägg ugnen på 150 grader. Tina färsen. Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde i en skål och låt svälla i en kvart. Skala och hacka löken riktigt fint så länge. Tillsätt ägg och kryddor i havregrynssmeten. Arbeta till sist ner köttfärsen. Forma smeten till runda köttbullar som du radar i en ugnsform eller på en plåt. Grädda köttbullarna i ugnen cirka en halvtimme beroende på hur stora de är. Bullarna behöver inte få fin färg i detta moment. Hit kan du förbereda dagen före jul, följande dag steks de ugnsgräddade köttbullarna upp i stekpanna i smör tills de är genomvarma och fått fin färg